BACK TO ALL

Mammoet

transportation

Mammoet

Location: International Business Park | Size: 6,777 sqft | Client Industry: Transportation & Logistics

An Energising Workplace That Encourages Engagement


With an illustrious history of more than 50 years in Singapore, Mammoet provides solutions to lifting, transporting, installing and decommissioning projects. When ID21 was approached by the company to design and build their new Asia-Pacific office at International Business Park, the brief was clear: Mammoet’s senior management wanted to foster an agile work environment by giving its employees flexible workspaces, and create an environment that encourages greater collaboration.

Mammoet

Mammoet

The rest of the employees, however, needed more convincing. Afterall, they had been working in a traditional office with assigned seating for years, and the thought of adopting a clean desk policy and having to place all their belongings in a locker did not immediately resonate with them. However, that all changed when we presented their new office to them, and the employees appreciated how clean and intuitive the layout was. At just under 700 square metres and hosting a team of some 60 people, the space has a multi-layered open-plan layout with shared work desks, meeting pods and casual seating.

Mammoet
Mammoet

Instead of a reception counter, a concrete island in the front of house greets one upon arrival, and bar stools encourage a sociable cafe-like atmosphere. Floor to ceiling windows fill the space with plenty of natural light, and fun touches include a foosball table and an electronic dart board. Here, six-seater tables serve as touchdown spaces for informal discussions or socialisation during lunch breaks. Nearby, soundproof meeting pods double up as informal dividers between the front of house and work zone.

Mammoet
Mammoet


Mammoet

Inspired by Mammoet’s close relationship with heavy industries, we employed an industrial treatment to blend the boundary between interior office and exterior work life. This was prominently exemplified through the use of steel, concrete and wood in the front of house. The design language is fresh and energetic, with a play between the primary architectural elements and secondary lattice elements.


Another injection of energy comes via accents in Mammoet’s distinctive red in various areas, from the steel frame and ceiling at the entrance, to the boardroom, display shelf, seats and cubicle dividers. This was counterbalanced by touches of grey, white and black to add depth and dimension to the space.

Mammoet

Mammoet

Acoustic panels were also cleverly designed to project Mammoet’s corporate identity, from the striking red wall panels in the boardroom to the grey hanging panel featuring a distinctive outline of the elephant. Subtle elements such as wall decals featuring Mammoet’s projects as well as hanging chrome pendant lamps further add to the industrial vibe.

As the company’s employees often travel for work and are keenly involved in operations on the ground, we wanted to design a space where they could both feel at home and focus on their work when they come into the office. The end result is one that addresses the client’s need to encourage engagement, while fostering a sense of belonging and employee wellbeing.